Vad är AHA, BHA och PHA egentligen?

Vad är AHA, BHA och PHA egentligen?

Att använda syra i hudvård är inget nytt påhitt. Redan för över 2000 år sedan badade Kleopatra i sur mjölk för att få mjukare hud. Mjölksyra är för övrigt en av de vanligast förekommande syror i hudvårdsprodukter för hemmabruk, och tillhör gruppen av AHA-syror.

AHA är tillsammans med BHA och PHA olika syror som är mycket effektiva hudvårdsingredienser när det kommer till att exfoliera huden. Det vill säga hjälpa huden att få bort döda hudceller och istället göra din hy slätare och få fräsch lyster. Dessa syror är även eftertraktade när det gäller att återfukta huden, den kan också ha positiv påverkan på pigmentförändringar och akne.

Vilken syra passar dig?

Välj den syra som passar just dig och din huds behov för att få bästa resultat.

AHA – exfolierande glykolsyra och mjölksyra

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid, och består av flera olika sorters syror. De är naturligt förekommande och utvinns ur sockerrör, mjölk eller frukt. Det är glykolsyra och mjölksyra som är de mest effektiva av AHA-syror. Dessa två är också de vanligaste syraingredienser i hudvårdsprodukter som finns i butik.

Glykolsyran är den minsta molekylen av AHA-syror vilket också innebär att den kan penetrera huden väldigt effektivt. Den kan framställas på naturligt vis, ur sockerrör, och syntetisk väg. Syrans främsta egenskaper är att avlägsna döda hudceller vilket i sin tur förebygger torr och fnasig hud, den kan även reducera fina linjer och rynkor.

Mjölksyra framställs ur sura mjölkprodukter och jästa frukter. Den är mildare än glykolsyran men ändå en mycket effektiv exfoliant. Om du har obalanserad eller fetare hy är mjölksyra att föredra eftersom den är balanserande. Men även torr hy drar nytta av syrans egenskaper som främjar hudens förmåga att binda fukt. Dessutom är mjölksyra antibakteriell samt bra mot synliga porer och akne samt pigmentering orsakad av solen.

BHA – rengörande och antiinflammatorisk salicylsyra

BHA är en förkortning för Beta Hydroxy Acid och är ett annat namn för salicylsyra. Den största skillnaden mellan AHA och BHA är att den förstnämnda är vattenlöslig medan betahydroxisyra är oljelöslig. Med andra ord är BHA mycket bra när det kommer till att lösa upp talg, smuts och fett i porerna.

Dessutom har BHA antiinflammatoriska egenskaper och funkar därför bra mot akne och problemhud. Den används även ofta mot ojämn hudpigmentering orsakad av solen.

PHA – mild syra för känslig hy eller daglig användning

PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid, även kallad glukonolakton, och innehåller större molekyler än övriga nämnda syror. Det betyder att den inte kan penetrera huden så snabbt, vilket gör att risken för hudirritation minskar. Glukonolakton är alltså en mild syra som passar bra för dig med känslig hy eller om du vill använda syror dagligen.

Precis som de andra syrorna ger även PHA en effektiv exfoliering, vilket ger huden fräsch lyster. Den hjälper även till att balansera hudens fuktnivåer. Glukonolakton är dessutom en antioxidant vars egenskaper är att skydda huden mot yttre påfrestningar och skador.

Viktigt med solskydd 

Syror ökar hudens känslighet därför är det extra viktigt att använda solskydd (med minst SPF 30) när du ska vistas utomhus. Använd solskydd både de dagar du behandlat huden med syra.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.